Ons bewustzijn en onze sensitiviteit groeit en ontwikkelt zich. Deze generatie is een stuk sensitiever en bewuster van zijn of haar gevoelens en emoties dan vorige generaties en de generaties daarvoor (uitzonderingen daargelaten).

De volgende stap voor onze generatie

Onze opa's en oma's moesten zich tijdens de tweede wereld oorlog nog zorgen maken over hun fysieke veiligheid. Na de oorlog lag de focus op het invullen van de basisbehoeftes zoals eten, drinken, huis, werk, gezondheid.

De volgende fase is behoefte aan sociale contacten, erkenning, emotioneel en mentaal welzijn. Voor een groot deel van de huidige generatie is deze behoefte ingevuld. Is deze ingevuld, staan we meestal voor de volgende vragen
 • Wat wil ik echt?
 • Wat geeft me voldoening?
 • Wat maakt me nu echt gelukkig?

Meer aandacht naar binnen gericht

Wanneer je honger hebt, maak je je minder druk over wat je gelukkig maakt. Belangrijke dingen eerst. Deze vragen die we onszelf stellen, zorgen ervoor dat we onszelf naar binnen richten, waar de antwoorden liggen op deze vragen. Bij elk van deze vragen is het voelen belangrijk.

Volg je lijf, niet je hoofd

Je 'mind' is gericht op overleven, het vinden van problemen en deze op te lossen. Volg daarom niet het hoofd, wat gedachten produceert op basis van het verleden en deze projecteert op de toekomst.

Voorbij de 'mind', via het voelen kom je bij je essentie. Volg je lichaam die aangeeft wat je NU nodig hebt. Volg je lijf in contact met anderen, maar ook in de supermarkt of op je werk. Vraag aan je lichaam wat het wil eten. Vraag aan je lichaam wat het wil in contact met anderen en wat het nodig heeft op je werk. Voel en spreek vervolgens uit, de eerstvolgende stap in het creatieproces. 

Pin It
Mediteren levert innerlijke rust, balans en meer concentratievermogen op. Met meditatie schakel je van de 'doe'-stand naar de 'zijn'-stand. Even niets meer doen en niets meer moeten. Het enige wat je doet is zitten en observeren wat er is.

10 tips wanneer je voor het eerst mediteert:

 1. Rustige omgeving. Zorg dat je niet gestoord wordt en zet de telefoon uit
 2. Tijd. Zet een timer of wekker. Nadenken over hoe lang de meditatie nog duurt levert onnodig extra gedachten op. Bouw het mediteren langzaam op en begin met 5 of 10 minuten.
 3. Houding. Begin in een houding die comfortabel is en houd die houding vast. Dat kan zijn op een stoel, (meditatie)kussen of bankje. Liggend kan natuurlijk ook, maar is vaak niet aan te raden omdat de meeste mensen dan in slaap vallen.
 4. Begeleide meditatie. Mediteren kun je zonder of met begeleiding doen (te vinden op internet). Wanneer je begint met mediteren zal je waarschijnlijk snel afgeleid zijn. Een stem die je begeleidt kan prettig zijn om je terug te halen wanneer je afgedwaald bent. Mediteer je al langer, zal je merken dat je steeds minder afdwaalt. Een meditatieleraar die zijn mond houdt kan dan zeer aangenaam zijn.
 5. Soort meditatie. Het gemakkelijkste is te mediteren op de ademhaling. Deze is altijd aanwezig en duidelijk te volgen. Richt je op de plek waar je de ademhaling het beste kunt waarnemen. Keer steeds terug naar deze plek wanneer je even afgeleid bent.
 6. Geen goed of fout. Er bestaat niet zoiets als ‘goed’ mediteren. Tijdens een meditatie kun je heftige emoties waarnemen, veel gedachten en fysieke gewaarwordingen hebben. Ook misschien het gevoel van geluk en tevredenheid. Uiteindelijk zal elke waarneming veranderen. Het gaat om het observeren wat er is zonder het oordeel.
 7. Beginnersblik. Kijk naar jezelf en wat je ervaart alsof je het voor het eerst ervaart. Dit maakt dat je gemakkelijker kunt observeren vanuit nieuwsgierigheid naar wat er is. Loslaten. Je stelt met mediteren geen doel wat je wilt bereiken. Doelen stellen leidt je af van het hier en nu. Hoe meer je moet ontspannen van jezelf, hoe meer gespannen je wordt. Door met aandacht te blijven bij de spanning, komt er vanzelf ontspanning.
 8. Acceptatie. Probeer te ervaren wat er is zonder dit te (willen) veranderen. Merk je dat je toch iets wilt veranderen, observeer dan deze neiging die je hebt.
 9. Mildheid. Wees mild voor jezelf (en anderen). Elke meditatie is anders, wees mild voor jezelf als het een keer niet gaat zoals je wilt. Waardeer jezelf voor het oefenen wat je doet. Aandachtstraining heeft tijd nodig.
 10. Gun jezelf de tijd. Je leert door vallen en opstaan. Fietsen kon je ook niet de eerste keer.
Vragen over meditatie of toch behoefte aan ondersteuning individueel of in groepen, neem contact op via de site.
Pin It

Je gedraagt je naar hoe je je voelt.

Voel je je vrolijk, dan gedraag je je anders naar mensen toe dan wanneer je boos of verdrietig bent. De emotie is altijd gekoppeld aan een mentale (gedachten) en een fysieke (houding) component. Ik zou ook kunnen zeggen: ‘je gedraagt je naar hoe je denkt’ of ‘je gedraagt je naar hoe je loopt’ of zelfs ‘je gedraagt je naar de woorden die je zegt’. Al deze componenten veranderen in meer of mindere mate wanneer je gevoel verandert.

Mindfulness meditatie en emoties

Mindfulness gaat het om aanvaarding van het moment. Het is mijn ervaring dat dit de beste lange termijn strategie is wanneer het over emoties gaat. Je kunt immers niet weglopen van jezelf en je eigen patronen. Ik ben echter ook pragmatisch, want soms is het niet even snel en simpel om te aanvaarden hoe je je voelt. Het is leerzaam om bewust in een andere (vaak minder bekende) emotie te kunnen stappen. Misschien omdat je weg wilt van je huidige gevoel, misschien omdat je je nog beter wilt voelen.

Onthoud dat je je nog steeds zo voelt omdat je jezelf vastzet in je lijf, houding en gedachtestromen. Hieronder een manier om in een andere energie te stappen, waarbij je alle bovenstaande componenten aanpakt.

Veranderen hoe je voelt

Verander je gedachten, verander je ook je gevoel. Verander je houding en beweging, verander je gevoel. Hoe meer componenten mee veranderen, hoe succesvoller je in de andere emotie kunt stappen. 
 1. Zoek een rustige plek waar je je veilig/prettig voelt.
 2. Stel je voor: Haal een herinnering voor de geest waarbij je je geweldig (of iets anders) voelde. Let op dat ene belangrijkste moment.
 3. Let op: hoe intentioneler je bent, hoe effectiever deze oefening
 4. Wat deed je, met wie, wat zag je, wat hoorde je, etc. Let op specifieke details.
 5. Als muziek hierbij een rol speelt, helpt het om deze muziek op te zetten
 6. Haal terug hoe jij je voelde. Wees specifiek waar je in je lijf je dit prettige gevoel nu opmerkt.
 7. Breng de fysieke component erbij, dit is erg belangrijk. Ga staan zoals je stond en beweeg zoals je bewoog tijdens die positieve emotie. Merk op dat deze beweging intentioneel blijft.
 8. Ga verder met de beweging, haal de herinnering voor de geest, maak de beweging groter. Stel je voor dat het gevoel in je lijf zich uitbreid, maar het groter. Lees hier tips om je beter te voelen. Werkt een stap niet, ga dan terug naar de vorige stap.
Het is vaak makkelijker om deze techniek in tweetallen uit te voeren. De ander kan je helpen over de drempel van je eigen beperkingen heen te stappen. Zelf heb ik in coaching mensen laten rennen, over tafels laten springen, hard laten lachen en gekke gezichten laten trekken. Effect op de energie, vertrouwen en positiviteit was enorm.  

Merk je dat het totaal niet werkt, dan zit je waarschijnlijk te diep vast in je huidige emoties en patronen. Wees mild en met aandacht voor jezelf en hoe je voelt. Lees hier verder voor (lange termijn) tips voor om te gaan met emoties. Onbewust kun je jezelf tegenwerken. Wil je een vrijblijvende afspraak om dit te onderzoeken? Neem contact met me op.
Pin It
Vertrouwen word getest in situaties van verandering. Mensen met zelfvertrouwen herken je tijdens (extreme) verandering. Zij vertrouwen erop dat ‘alles goed’ komt, wat er ook gebeurt. Ze vertrouwen op zichzelf, hun vaardigheden, kwaliteiten of vertrouwen op de ander en de omgeving. 

Vertrouwen betekent je veilig voelen

Mensen met vertrouwen denken dat niet alleen, maar ze voelen of weten het. Ze hebben een innerlijke rust van waaruit ze overzicht kunnen houden, beslissingen kunnen nemen en rustig kunnen blijven. Hoewel er veranderingen zijn is er nog steeds een gevoel van veiligheid. Het lichaam geeft geen signaal aan de hersenen dat er stress is of de veiligheid in het gedrang is. 

Vertrouwen op anderen

Bij twijfel vertrouwen veel mensen op anderen. Ze ‘geven’ vertrouwen aan de ander (of bv. een organisatie of bedrijf), waarbij ze (on)bewust een set regels opstellen waaraan de ander moet voldoen, anders wordt het vertrouwen geschaad. Je eist eigenlijk dat de ander of het bedrijf geen onverwachte dingen doet (bv. je ontslaan of relatie beëindigen). Dergelijke dingen gebeuren in de praktijk toch. Wanneer je dan in staat bent om vanuit ontspanning te geloven in een goed einde, dan kun je zeggen dat je zelfvertrouwen hebt.

De basis van zelfvertrouwen.

Bij zelfvertrouwen, vertrouw je erop dat je veranderingen in jezelf en in de omgeving aankunt. Vaak weet je dat pas wanneer je de verandering hebt meegemaakt. Tot die tijd kun je er alleen over mijmeren. Juist die mijmeringen en gedachten creëren angsten waardoor we gaan twijfelen. Een tijdje na de verandering, zal je merken dat je het overleeft hebt en er waarschijnlijk sterker uitgekomen bent, vaak met een toename van zelfvertrouwen. Je hebt ervaren dat je dergelijke veranderingen aankunt.

Meditatie en zelf-vertrouwen

Meditatie richt zich op het aanvaarden van dat wat er is en helpt daarmee direct bij het accepteren van veranderingen. Door regelmatig te mediteren oefen je jezelf in het accepteren van emoties en gedachten. Hoe extremer de verandering, hoe intenser de emoties en gedachten die je zult ervaren. Je hebt immers geen last van de verandering, je hebt last van je emoties, gedachten en spanningen terwijl je de verandering meemaakt.

Aanvaarding kun je oefenen en leid tot vertrouwen. Je bent in staat om vanuit een rustpunt te kijken naar je eigen emoties, gedachten en de veranderingen in je omgeving.
Pin It
Je kunt gevoelens en emoties transformeren. Dat begint met aandacht en nieuwsgierigheid. De volgende oefening kan je daarbij helpen.

Note vooraf:
Voor sommige mensen kunnen de emoties te intens zijn om deze oefening te doen. Begin deze oefening met 'kleinere' emoties. Naarmate je meer gewend bent te voelen en naar jezelf te kijken, kun je deze oefening doen met 'intensere' emoties. Weet dat je werkelijk vrij kunt komen van vastgeroeste patronen en emoties. Zoek eventueel ondersteuning.

1. Voorbereiding en houding:

Uitgangspunt voor deze oefening is nieuwsgierigheid. Begin met je aandacht te richten op je ademhaling en breng jezelf tot enige rust. Geen diepe ontspanning, maar genoeg rust om te kunnen voelen wat er is. Zie het als het ouderwetse 'tot 10 tellen'.

De juiste houding tijdens de oefening is: 'Nieuwsgierig en open de dingen te aanvaarden die opkomen, zonder minder prettige ervaringen weg te drukken of prettige ervaringen te willen vasthouden'

2. Leer het gevoel kennen

Observeer het gevoel of de emotie. Richt jezelf op de fysieke gewaarwording van de emotie of het gevoel. Richt je aandacht op de plek in je lijf waar de emotie NU het beste waarneembaar is. Vragen die je jezelf kunt stellen:
 • Hoe groot is het gevoel in je lijf?
 • Ervaar je het als rond, vierkant, plat, drukkend, pulserend?
 • Heb je een beeld van hoe het gevoel eruit ziet?
 • Geeft het gevoel een druk? Van binnen naar buiten? Van buiten naar binnen?
 • Beweegt het of is het star?
 • Voelt het als hol, of massief?
 • Heeft het in jouw beleving misschien een kleur? Donker of licht?
Blijf rustig observeren. Wanneer het gevoel te sterk is, breng je een deel van je aandacht naar je ademhaling. Het gevoel neemt dan doorgaans in kracht af. Vervolgens breng je de aandacht weer naar het gevoel. Zo leer je de intensiteit van het gevoel te doseren.

3. Blijf in verbinding met het gevoel

Blijf in contact met de fysieke gewaarwordingen op dit moment. Blijf nieuwsgierig. Er zijn drie mogelijkheden:
- Het gevoel wordt groter
- Het gevoel wordt kleiner
- Het gevoel blijft hetzelfde. 
Of het gelijk blijft of hoe het ook verandert, maakt niet uit. Grote kans dat er gedachten of andere sensaties in je lijf opkomen. Dat is normaal. Laat je niet afleiden en ga met je aandacht naar die fysieke gewaarwording die het meest om aandacht vraagt.

Merk je dat de gevoelens te intens worden, richt je aandacht dan op je ademhaling. Dit zal de intensiteit verminderen. Blijf NU in contact met de gevoelens, niet met de gedachten die je erover hebt.

4. Het gevoel uitnodigen 

Gevoelens blijven bestaan omdat je ze onbewust vastzet. Gevoelens zijn als water en willen stromen. Nodig de gevoelens uit. Observeer de gevoelens alsof het je niet uitmaakt waar ze zijn en waar ze heen gaan. Kijk alsof het je niet uitmaakt alsof de gevoelens groter worden of kleiner. Ze mogen verplaatsen naar boven, naar beneden, naar buiten of naar binnen. 

Blijf nieuwsgierig. Waar willen de gevoelens heen? Waar stromen ze niet heen? Merk je dat je de gevoelens ergens tegenhoudt? 

5. De weerstand omarmen

Merk op of je werkelijk nieuwsgierig kunt zijn naar deze gevoelens. Of is er toch ergens een plek in je hoofd of lijf waaruit je merkt dat je deze gevoelens liever niet wilt hebben?? De enige reden dat emoties kunnen blijven bestaan is de weerstand die je ze biedt.

Zonder weerstand sijpelen de gevoelens langzaam weg uit je lijf.

Erken dat je weerstand hebt tegen deze gevoelens. Waar merk je de weerstand tegen deze emoties? Is het enkel de gedachte in je hoofd? Vast en zeker ook ergens in je lijf. Doorgaans zit de weerstand tegen de emotie niet op dezelfde plek als de emotie. Misschien dat je schouders zich aanspannen of je benen, je gezicht, nek of armen. Wees met dezelfde nieuwsgierige liefdevolle aandacht bij deze weerstand. Merk je geen weerstand, ga er dan ook niet naar zoeken. Blijf bij wat je ervaart.

Laat je weerstand gaan...en als dat niet lukt, observeer deze. Of eventueel observeer de weerstand tegen de weerstand.

6. Geef gevoelens de tijd en ruimte

Je zult merken dat de gevoelens langzaam wegstromen en het lichaam zich ontspant. Uiteindelijk dienen zich geen nieuwe sensaties meer aan en verdwijnt het gevoel helemaal. Soms pas na een half uur of uur. Bij vast gewortelde emoties zul je merken dat het enige oefening vereist voordat je werkelijk de weerstand en de volledige emotie kunt omarmen. Misschien blijven bepaalde gevoelens en patronen toch terugkomen. Soms is het verdedigingsmechanisme (lees: denken) om de gevoelens niet te willen ervaren te krachtig. 

7. Gevoelens loslaten doe je door te voelen

Besef dat denken en zoeken naar oplossingen het grootste probleem is wat zorgt dat emoties en gevoelens blijven. Zoeken naar oplossingen betekent per definitie dat je niet tevreden bent hoe het nu is.

Als het gaat om stress en emoties moet je voelen. 

Het bewustzijn en aandacht van een begeleider helpen om deze emoties aan te kijken. Deze zal je kunnen attenderen op de weerstand die je onbewust hebt. Ben je in staat de weerstand en daarmee de gevoelens de ruimte te geven, zullen emotionele spanningen uiteindelijk je lijf verlaten. Je zult merken dat je in de toekomst minder sterk zult reageren op vergelijkbare emoties.


Last van emoties of spanning? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Pin It

Gisteren kwam ik een intense en prachtige discussie terecht waarin twee geëmotioneerde mensen tegenover elkaar zaten betreffende een onbetaalde factuur van een substantieel bedrag. Het ging over uren uitgevoerde werkzaamheden en materialen. De een eiste het geld en de ander weigerde te betalen wegens slecht uitgevoerde werkzaamheden. Het vertrouwen was weg en herstellen van werkzaamheden was geen optie meer.

Wat ga je dan doen? Ga je je gelijk halen? Of besef je dat je gelijk bent?

Gelijk zijn

De versie van beide verhalen van deze dames was uiteraard compleet anders. Wanneer we echter werkelijk luisteren naar de ander, komen we er 99 van de 100 keer achter dat we op een dieper niveau gelijk zijn. Gisteravond hadden beiden het gevoel dat ze besodemieterd waren door de ander. Wat dat betreft waren ze precies gelijk, naast het feit dat ze beiden boos en teleurgesteld waren en ook beiden het liever anders hadden gezien. En beiden wilden van dit gezeik af.

Overwegingen

Gelijk halen is winnen, echter als ik win betekent dat dat de ander verliest. Wat gebeurt er als jij op verliezen staat? Wat doe je dan? En als ik jou boos maak, wordt ik daar werkelijk blijer van? Sta ik te wachten op een lang juridisch gevecht? Hoeveel spanning en energie gaat dit gevecht me kosten? Hoeveel geld is me dat waard? Zou het fijn zijn om het op te lossen zo dat we allebei blij naar huis te gaan?

Discussie over de waarheid

We hadden gisteren een hele lange discussie kunnen beginnen over de standpunten en de ‘waarheid’. Dat hebben we even gedaan omdat het duidelijk moet zijn, waar het werkelijk over gaat. We hebben daar niet te lang bij stil gestaan. Hadden we dat gedaan, dan waren we er zeker niet uitgekomen.

Focus op gemeenschappelijkheden

We hebben ons gericht op wat ze beiden wilden, een oplossing, want beiden wilde er vanaf. Door te luisteren naar elkaars standpunten, zijn we tot een mooie oplossing gekomen waardoor beide partijen tevreden uit elkaar gingen. De materialen die zijn teruggegeven. Deze bleken niet meer nodig, niet te retourneren maar nog wel te gebruiken door de ander.

Daarnaast lagen er nog enkele andere materialen die door de ene partij niet nodig waren, echter wel van nut waren voor de andere partij. Uiteindelijk is ruim ca. 60% van de factuur betaald in de vorm van materialen waar de ander toch niets mee kon. Daarnaast was besloten dat de gewerkte uren niet betaald hoefde te worden.

Er werd afgesloten met een ontspannen handdruk en het besef dat ze allebei graag hadden gezien dat het anders gelopen was. Tja, zo gaat het soms in het leven.   

Cursus gelijk hebben

Lukt het niet de ene dag om gelijk te hebben, dan is er altijd een ander moment om je gelijk te krijgen. Een andere manier van gelijk hebben, kwam ik vanmorgen tegen toen ik met mijn hond aan het wandelen was. Ik kwam een man tegen. Na een kort praatje zei hij, dat is toch een Duitse staander (Hondenras), niet? Ik zei ‘nee, dat is een drentsche patrijs.’ O, zei hij opgewekt, dat dacht ik al, dan had ik toch gelijk’.

Zo kan het natuurlijk ook

Pin It