Misschien wil je mediteren, echter op je eigen tijdstip. Hier onder enkele suggesties voor geleide meditaties oefeningen en een gratis downloadbare mindfulness app.

Engelstalige geleide meditaties.  

De 'aanwezigheid' van een leraar is bepalend voor de aanwezigheid die jij kunt ervaren tijdens de meditatie. Vandaar dat ik meditaties van onderstaande twee leraren aanbeveel.
Overige english guided meditations:

Nederlandstalige geleide meditaties. 

Heb je hierboven niet gevonden wat je zocht en wil je meer smaken? Kijk dan eventueel op de sites van diverse 'bekendere' mindfulness trainers. Daar vind je diverse meditaties en oefeningen:

Gratis mindfulness meditaties app

 • Omdat al het goede vaak ook gratis te verkrijgen is. Ik hoor goede verhalen over de gratis mindfulness app van VGZ
 • Zelf gebruik ik insighttimer.com
 • Headspace is ook een grote
Lees hier voor 10 tips voor het eerst mediteren. Of enkele uitgeschreven Oefening loopmeditatie bodyscan
Pin It
Hier een beschrijving van een andere loopmeditatieoefening. Tijdens deze loopmeditatie doe je de bodyscan, wat betekent dat je met je aandacht door je lichaam gaat terwijl je rustig en aandachtig loopt. Vooraf:
 • Openheid en nieuwsgierige houding voor wat er is. 
 • Dwaal je af, haal je aandacht weer terug
 • Houd tijdens deze meditatie 70%-80% van de aandacht naar binnen gericht.

Oefening loopmeditatie bodyscan

 1. Staan. Sta met je gewicht op beide voeten. Beweeg een aantal keer van links naar rechts, van voor naar achter om die plek te vinden waarbij het gewicht in het midden staat. Probeer die spieren eens op te merken die je rechtop laten staan. 
 2. Voetzolen. Ga op een (voor jou) normale manier in een rustig tempo lopen en houd hierbij je aandacht bij de zolen van je voeten. Loop rustiger dan je doorgaans doet. Merk op hoe de hak als eerste contact maakt met de grond en je voet vervolgens afrolt en weer loskomt van de grond (en dan door de lucht zweeft). 
 3. Onderbenen en knieën. Ga met je aandacht langzaam naar boven. Richt nu je aandacht op je onderbenen en knieën en merk nieuwsgierig op wat je daar ervaart (bv. beweging, ontspanning, spanning, koude, warmte, etc) 
 4. Bovenbenen en billen. Ga met je aandacht naar je bovenbenen en billen. Merk op wat je daar ervaart.
 5. Heupen. Ga met je aandacht naar je heupen en merk eens op welke bewegingen je heupen maken; Merk op hoe ze afwisselend naar voren, omhoog en omlaag bewegen.
 6. Rug. Richt nu je aandacht op de achterkant van je lichaam, je rug. Misschien merk je ook daar op dat er spieren bewegen tijdens het lopen. Merk op wat je daar ervaart.
 7. Voorkant van je lichaam. Word je nu bewust van je voorkant van je lichaam (romp). Steeds bewust van spanning, ontspanning, warmte, koude en wat er aan sensaties te ervaren is.
 8. Armen. Ga met je aandacht naar je armen en merk eens op hoe ontspannen of gespannen je armen langs je lichaam zwaaien
 9. Schouders, nek en stand van je hoofd. Richt dan je aandacht op je schouders, je nek en de stand van je hoofd. Probeer voor je uit te kijken, met je blik gericht tussen de grond en de horizon. 
 10. Gezicht. Verschuif je aandacht naar je gezicht. Word je bewust van je mimiek en merk in welke mate de spieren in je gezicht gespannen of ontspannen zijn. Word je bewust van de lucht die beweegt langs je gezicht terwijl je loopt.
 11. Buik. Ga dan met je aandacht naar je buik en de buikademhaling. 
 12. Nieuwsgierige aanwezigheid. Wees bewust van je lichaam als geheel. Is dat lastig voor je, richt je dan op de benen als geheel of je bovenlijf als geheel. Blijf met deze open aandacht even doorlopen. 
 13. Stoppen. Kom langzaam tot stilstand. Wees gewaar van fysieke sensaties. Ervaar wat deze loopmeditatie met je gedaan heeft.
Je kunt er ook voor kiezen om deze meditatie alleen te doen met aandacht op je voeten. Of de Oefening loopmeditatie op de adem
Meer inspiratie? Hier een groot overzicht geleide meditaties
Pin It
Er zijn vele verschillende loopmeditaties. Hieronder staat er een voor je uitgeschreven. Komende weken zal ik nog meer oefeningen op deze blog publiceren. Deze oefening is een oefening in aandacht. 

Loopmeditatie, gericht op de ademhaling

 1. Word jezelf allereerst bewust hoe je je voelt, eventuele spanning en ontspanning in je lijf. Word je vervolgens bewust hoe je je voeten neerzet en afrolt. 
 2. Loop langzamer dan je normaal loopt 
 3. Terwijl je loopt richt je je aandacht vervolgens op je ademhaling. Je blijft met je aandacht gericht op je ademhaling. Je kunt eventueel ook je aandacht houden op het neerzetten en afrollen van je voeten. Maak de keuze waar je je aandacht op richt en blijf daarbij.
 4. Elke keer dat je met je aandacht afdwaalt (emoties, gedachten, fysieke gewaarwordingen, geluiden, etc), haal je jezelf weer terug naar je ademhaling. 
 5. Houd deze meditatie zo’n 10 minuten vol.
Deze meditatie lijkt misschien zeer simpel wanneer je deze leest. De uitdaging blijft om aanwezig te blijven wanneer je aan het lopen bent. Dwaal je af, niets aan de hand. Eenvoudig breng je aandacht terug naar je ademhaling. 

Meer oefeningen? 
Lees verder Oefening loopmeditatie bodyscan of groot overzicht geleide meditaties
Pin It

Gedrag ontstaat als volgt. (Lees hier uitgebreid over "Emotioneel gedragpatroon')

 1. Aanleiding +2. gevoelstoon; 3. interpretatie/oordeel; 4. Gevoel + lichamelijke gewaarwordingen ; 5. Reactie op het gevoel / uitdrukking in handelen.

Je reageert zoals je altijd al reageerde.

Je zult merken dat je bij bepaalde emoties en gedachten altijd op dezelfde manier reageert. Als je 'uit de emotie stapt' en er als het ware naar kijkt, zal je opmerken dat jouw lichamelijke reacties samenhangen met vroegere soortgelijke situaties. Als kind heb je een strategie ontwikkeld om te kunnen omgaan met bepaalde situaties. Ditzelfde aangeleerde patroon blijf je herhalen.

Jouw huidige emotionele reacties horen niet bij de huidige situatie. Ze drukken je terug in oude geconditioneerde patronen. Wanneer je opmerkzaamheid zich gaandeweg steeds verder ontwikkelt kun je steeds beter onderscheid maken tussen het NU en associaties vanuit het verleden, deze loslaten en er niet op reageren. 

Gedrag veranderen door meditatie

Door te mediteren leer je je eigen ruimte te vergroten. Vaak is de emotie al zo groot, dat we er wel op moeten reageren. Door opmerkzaam te zijn naar de gevoelstoon, de gedachten en de emoties, ontstaat er ruimte. Door aandacht kun je je bewust worden van je gedachten nog voordat deze overgaan in emoties.

In het begin zul je nog overvallen worden door je emoties. Naarmate je meer met aandacht leert zijn, ervaar je meer ruimte. Je kunt jouw neiging tot automatische reacties zien en er ontstaat ruimte om anders te reageren.

Veranderen van het gedrag

Aandacht opent ruimte voor nieuwe inzichten. Door met aandacht te zijn, kan het je het volgende opleveren:

Bij 1 en 2: Je merkt op dat je iets onaangenaams waarneemt. Je merkt op dat er allemaal gedachten en associaties door je hoofd gaan als gevolg. Het nieuwe inzicht zou kunnen zijn: hoewel het onaangenaam klinkt, hoef ik nog niet met afkeer te reageren.

Bij 3: Je wordt bewust van je interpretatie of oordelen. Je merkt dat je nu de mogelijkheid hebt om te onderzoeken of deze interpretatie terecht is.

Bij 4: Je bent je bewust dat de emotie bv. boosheid opkomt. Je weet ook dat je de keuze hebt om nu flink kwaad te worden of dat je er anders mee kunt omgaan zoals het ouderwetse 'tot 10 tellen'.

Een keuze hebben hangt af van het zien van alternatieven.

Als je geen alternatieven ziet, is het hebben van een keuze van geen betekenis. Als het reactiepatroon op de automatische piloot draait, is er geen aandacht. Om anders te reageren heb je aandacht nodig om te kunnen kijken naar gebeurtenissen.

(Lees verder over Omgaan met emoties)

                                                                                         
Artikel geschreven door: Luc van Esch, trainer & coach Vianen / Utrecht
Behoefte aan ondersteuning om je emoties los te laten? Neem Contact voor een vrijblijvende kennismaking

Pin It
Hoe werkt een emotioneel gedragspatroon? Het is een proces dat in gang wordt gezet door een aanleiding. Vervolgens spelen er zich in ons allerlei innerlijke reacties af die tot uitdrukking komen in de actie of het gedrag wat erop volgt.

Laten we dit eens bekijken in een voorbeeld: Samen met collega Jan moet je een bedrijfsuitje organiseren. Jan heeft zijn plan al uitgewerkt en weet zeker dat collega’s het leuk zullen vinden. Op het moment dat jij met jouw idee komt zegt hij boos en met luide stem: ‘Dat is een ontzettend stom idee wat helemaal niets gaat worden!’. Stel je eens voor dat dat zou gebeuren. Hoe ga je reageren?

(Neem even de tijd om na te voelen wat dit met jou zou doen)

Misschien vat je de opmerking op als een belediging reageer je terug dat zijn ideeën ook niets zijn. Of misschien slik je je boosheid in waarna je er de rest van de dag last van hebt? Hoe reageer jij?

Het gedragspatroon

Het proces dat plaatsvindt, kan in 5 stappen ontleed worden.
 1. Prikkel: Je ontvangt een prikkel van buiten vanuit je zintuigen. In dit geval het geluid, de woorden en de toon van je collega’s stem.
 2. Gevoelstoon: Direct met de prikkel ontstaat er een onaangenaam gevoel wat niet altijd precies te omschrijven is. Dit kan een onaangenaam gevoel in je buik zijn.
 3. Gedachte / oordeel: Je vindt iets van wat je ervaart. Het geluid, de toon en de woorden worden door jou geïnterpreteerd als beledigend en aanvallend.
 4. Emotie: Je voelt de voor jou, herkenbare emotie opkomen.
 5. Gedrag: De ontstane boosheid wordt geuit of ingeslikt wanneer je niets zegt.
In de volgende blog lees je hoe meditatie je kan helpen om gedrag te veranderen.
Lees verder over Omgaan met emoties.
Pin It
Na een paar weken fitnessen zal je ook niet direct effect ervaren, zeker wanneer je dit maar een keer per week doet. Wanneer je het een aantal weken dagelijks doet, voel je jezelf snel fitter, je hebt meer uithoudingsvermogen, herstelt sneller en je voelt jezelf krachtiger.

Mediteren is mentale fitness

Hetzelfde geldt voor mediteren. Je zult merken dat je na een aantal weken sneller 'herstelt' van gedachtekronkels, emoties en spanningen. Mediteren is mentale fitness. Emoties en gevoelens kun je sneller loslaten. Je ervaart meer innerlijke rust, aanwezigheid en ontspanning in je dagelijkse leven.

Zoals met alles wat je leert, is herhaling de beste strategie om iets te leren. Na een langere periode van regelmatig mediteren zal je voor jezelf kunnen zeggen wat het oplevert voor je. Lees verder: 10 tips voor het eerst mediteren

Mentale houding bij meditatie

Meditatie gaat over bewust zijn. Veel deelnemers in trainingen zeggen regelmatig 'het was een slechte meditatie. Ik had veel gedachten.' Bij meditatie geeft het niet dat je gedachten hebt. Het gaat over aanwezig zijn en bewust zijn van eventuele gedachten die opkomen.

Er is dan ook geen goed of fout tijdens mediteren, dat zijn immers ook weer gedachten. Zo is elke meditatie anders. Tijdens de meditatie heb je misschien veel gedachten, de andere keren ervaar je diepe rust en ontspanning. Een volgende keer voel je misschien alleen irritatie of kun je geen lekkere fysieke houding vinden.

Hoe meer je gericht bent op het succes van meditatie en het krijgen van rust, hoe meer gespannen je zult zijn. Je zult opmerken dat juist de onaangename gevoelens en gedachten tijdens de meditatie je naar verloop van tijd nieuwe inzichten brengen en diepere niveaus van innerlijke rust. Probeer je oordeel wat je over de meditatie hebt, los te laten.

Belangrijke elementen bij mediteren

Lees onderstaande door en kijk eens of je deze elementen herkent. Misschien dat je onderstaande elementen ook herkent in je dagelijkse leven. Welk element is voor jou de grootste uitdaging?
 1. Oordeelvrij. Er is geen goed of fout in de meditatie. Het gaat om het observeren wat er is zonder het oordeel.
 2. Beginnersblik. Kijk naar jezelf en wat je ervaart alsof je het voor het eerst ervaart. Dit maakt dat je het gemakkelijk kunt observeren vanuit nieuwsgierigheid naar wat er is.
 3. Loslaten. Je stelt met mediteren geen doel wat je wilt bereiken. Doelen stellen leidt je af van het hier en nu.
 4. Acceptatie. Je bent je gewaar van wat er is zonder het te veranderen. Wanneer dat niet lukt omdat je tegen de huidige situatie vecht. Kijk dan of je het gevecht kunt accepteren.
 5. Mildheid. Wees mild voor jezelf (en anderen). Elke meditatie is anders, wees mild voor jezelf als het een keer niet lukt (zoals je zou willen). Waardeer jezelf voor de oefening die je doet.
 6. Geduld. Aandachtstraining heeft tijd nodig. Gun jezelf de tijd.
 7. Doorzettingsvermogen. Net als met fitnessen zal het de eerste weken tijd en energie kosten voordat je er de vruchten van kunt plukken. 
Lees verder over  6 redenen waarom mindfulness meditatie werkt  of verder over9 tips voor meditatiehouding
Pin It