Vier belangrijke coach-vragen om je huidige of nieuwe baan te onderzoeken. 

Coach-vraag: wanneer is jouw ondermijner aanwezig? 

De ondermijner is dat stemmetje in je hoofd die je tegenhoudt om die ene leuke baan te krijgen die je wilt. De ondermijner is het stemmetje dat zorgt dat je twijfelt aan je eigen capaciteiten of misschien dat je eisen stelt aan jezelf of je omgeving waaraan je nooit kunt voldoen. Leer omgaan met je ondermijner. Zegt jouw ondermijner bv. “de ideale baan bestaat niet?“

Vraag jezelf af: Waar ondermijn jij jezelf om de stap te zetten naar jouw ideale baan? 

Coach-vraag: Van welke werkzaamheden krijg je energie? 

De perfecte baan levert jou meer energie op dan dat die je kost. Zet alle werkzaamheden eens op een rijtje en geef aan of ze je energie geven, energie kosten of energie-neutraal zijn. Bij sommige werkzaamheden sta je niet stil omdat ze je natuurlijk afgaan. Denk ook eens aan werkzaamheden die je doet, waar je op het moment zelf geen energie van krijgt, maar wel achteraf. Je voelt dan tevredenheid en voldoening.

Bedenk: Bij de ideale baan voor jou ga je doorgaans met plezier naar je werk en kom je vol energie weer thuis. 

Coach-vraag: Welke kwaliteiten zitten in je genen? 

Een van de manieren om de vraag ‘welk werk bij je past’ te beantwoorden is te kijken naar de kwaliteiten die in jouw genen zitten. Kijk eens naar je directe familie en zet de beroepen en kwaliteiten (die ze voor dat werk nodig hebben) eens op een rijtje. Deze kwaliteiten zitten in hun genen en dus ook in die van jou. Kijk ik naar mezelf, dan zitten er bij mijn ooms en tantes 3 ondernemers met een eigen bedrijf, 5 onderwijzers en 2 hebben gewerkt in de zorg. Misschien niet gek dat ik in het verleden gewerkt heb in het onderwijs, de sales en nu als zelfstandig ondernemer trainingen geef en coaching op o.a. stress en werk-prive balans.

Vraag jezelf af: Welke kwaliteiten wil ik de ruimte geven.

Coach-vraag: wat vind je belangrijk? 

Begin een brainstorm en noteer waar jij waarde aan hecht, denk aan woorden zoals vrijheid, vriendschap, zelfstandigheid, natuur, ….etc. Als je deze grote lijst hebt, minimaal 100 woorden, streep ze dan terug tot de belangrijkste 6-8 waarden. Geef op schaal 1-10 aan in welke mate deze waarden aanwezig zijn op je huidige werk. In jouw ideale baan zijn jouw belangrijkste waarden ruim voldoende aanwezig. Aan de ene kant biedt je werk ruimte om jouw waarden te leven, aan de andere kant vraag je jezelf af: wat kan ik zelf doen om die waarden meer te leven op mijn werk? Bv. wat kan ik doen om nu meer zelfstandigheid of rust te creëren op mijn werk.

Vraag jezelf af: welke waarden wil ik meer ruimte geven?

De ideale baan creëer je natuurlijk ook zelf. Er zijn natuurlijk veel meer belangrijke vragen te beantwoorden voordat je die baan vind die bij je past. Weten wat je belangrijk vind, wat je kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt zijn natuurlijk belangrijke vragen. Zelf op zoek naar iets anders? Niet tevreden op je huidige plek? Ga voor de eerste stap en neem Contact op voor een eerste kennismaking.